Sunday, August 7, 2011

merangsang minat membaca......

 Assalamualaikum semua rakan2 cik wardah yg dikasihi....:-)

Semua ibubapa mahu anak mereka pandai membaca. Apatah lagi jika anak-anak dapat membaca pada usia muda. Selalunya, terutama cuti sekolah seperti sekarang ini, sepupu-sepapat, anak sedara-mara berkumpul. Maka akan keluarlah cerita mengenai anak sipolan, si anu yang pandai, periksa semuanya dapat A. Ibubapa yang mana anak2nya pandai, senyum panjang sampai ke telinga tapi bagi ibubapa yang anaknya kureeeeng...... tersenyum jugak... tapi pahit! Biasa dengan senario ini? he! he! he! Cik wardah  percaya mesti ada yang tengah tersengih di waktu ini!

Kadang-kadang sebagai ibu dan bapa - terutama ibu (kerana lebih byk berkomunikasi dgn anak) selalu mengeluh. Bila nak ajar anak-anak di rumah, selalu tak menjadi, selalu tak kena. Selalunya alasan adalah anak tak mahu mengikut kita.

Di sini cik wardah nak senaraikan beberapa kesilapan biasa yang dilakukan oleh ibubapa semasa mengajar anak membaca di rumah:
1. Ibubapa mengajar membosankan - asyik suruh baca kemudian ulang, baca kemudian ulang.
2. Ibubapa mengajar garang sangat macam singa.
3. Ibubapa mengajar caca merba. Tak ada kaedah atau tidak bersistematik.
4. Ibubapa mengajar tak kena masa - contohnya mengajar waktu ada rancangan tv yang anak suka.
5. Ibubapa mengajar tak kena tempat. - depan tv atau dekat dgn tingkap.
6. Ibubapa mengajar tak guna pendekatan psikologi.

Ini adalah antara kesilapan-kesilapan biasa yang kita sebagai ibubapa lakukan. Jadi, fikir-fikirlah akan jalan penyelesaiannya.

No comments:

Post a Comment